Szemléletformálás

TOP-2.1.3-16-BK1-2017-00005 azonosító számú, „Záportározó kialakítása és csapadékvíz elvezető rendszerek rekonstrukciója Kiskőrösön” című projekt.

SZEMLÉLETFORMÁLÁS

A víz az élet alapfeltétele, a földi élet nem képzelhető el nélküle.  A víz rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben, nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, a háztartásokban és az iparban is. Az éghajlatváltozás egyre fokozódó hatásai miatt fel kell tennünk magunknak egy igen fontos kérdést: Hogyan védhetjük meg természetes vizeinket? Kiskőrös Város Önkormányzata a természetes vizek védelme érdekében a városból lefolyó és átfolyó csapadékvizek tárolására, illetve helyben tartására a város déli, mély fekvésű területén csapadékvíz tározó megépítését határozta el.  Kivitelező az  ÉKISZ Építőipari Kft. (Kecskemét)

Záportározó kialakításának elsődleges célja a városban összegyűlt csapadékvíz helyben tartása és károkozás-mentes levezetése a Sáhor --csatornán keresztül, valamint a Soltvadkert irányából a csapadékos és belvizes időjárás esetén megjelenő, jelentős mennyiségű víz tárolása, levezetése; másodlagos célja pedig a hosszan tartó aszályos időszakokban a talajvíz táplálása. 

A záportározó teljes vízgyűjtő területe 20 hektár, térfogata gravitációs bevezetés esetén 20.318 m3, nyomott bevezetés esetén 53.468 m3.A Tompa Mihály utcában a balesetveszélyes nyílt árok helyébe zárt csapadékcsatorna létesült 80 méter hosszban, DN 1200-as beton csőből. A Klapka utcában (Tavasz-Bem utcák között) a meglévő zárt csapadékcsatorna rekonstrukciója megtörtént a korábbival megegyező nyomvonalban. A felújítás során átmérő növelés történt, DN 600-as beton csövek kerültek lefektetésre mintegy 272 méter hosszban. A Dózsa György utcában szintén a meglévő vízelvezető került felújításra. A rossz magassági szintek elhelyezett és eltömődött, beszakadt szakaszok kerültek felújításra DN 600-sa, DN 1000-es és DN 1100 beton csövekből illetve keretelemekből. A nyílt szakaszok TB 120-as mederburkoló elemekkel kerültek kialakításra.  A projekt során felújított szakasz hossza 691 m. A záportározó vízgyűjtő területei:

1. A város déli részéről, a Béke, Klapka és Szabadkai utcák felől érkező csapadékvíz.

2. A város észak-keleti részéről, a Segesvári és Kertész utcák irányából érkező csapadékvíz. Mindkét vízgyűjtő terület esetében zárt csatornán keresztül történik a csapadékvíz betáplálása a záportározóba.

3.  Soltvadkert irányából a csapadékos, belvizes időjárás alkalmával megjelenő víz, melynek betáplálása a záportározóba nyitott csatornán keresztül történik.   

A záportározóban alapvetően 20.318 m3 víz kerül tárolásra, de nyomott bevezetéssel, átemelő szivattyú segítségével 53.468 m3 víz betáplálása is megoldható. Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy a két vízmennyiség közötti különbséget a zárt Sáhor-csatornán keresztül a szakemberek belevezessék a Dunavölgyi -főcsatornába. 

Kapcsolat

építőipari tervezés - kivitelezés - szakipari munkák - útépítés - gépi földmunka - szállítás - rakodás - piacüzemeltetés - kommunális hulladék szállítása

Elérhetőségek
https://www.facebook.com/K%C5%91r%C3%B6sszolg-Nonprofit-Kft-912489032420476/
https://goo.gl/maps/7ZH8BD3XNThfgJ1m9