Hungarian English German Slovak

Gasztronapok Kiskőrösön

ESZA

TOP 7.1.1-16-H-ESZA-2019-00333 

Támogatási szerződés száma: TOP-7.1.1- 16-H-ESZA-2019-00333

A projekt címe: Gasztronapok Kiskőrösön    

A kedvezményezett neve: KŐRÖSSZOLG Kiskőrösi Önkormányzat Településüzemeltetési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerződött támogatás összege: 3 376 441 Ft

A projekt tervezett befejezése: 2019. június 30.

A projekt célja:

Integrált és programalapú városfejlesztések megvalósítása, a helyi közösségek részvételének és tudatosságának fokozása, a helyi társadalmak megújítása valamint a helyi közösségi alapú gazdaságfejlesztése érdekében kiskőrösi gasztrokulturális rendezvények sorozata.

Szakmai tartalma, műszaki paraméterei összefoglalva:

Magyarország területén történelmileg mindig fontos szerepet játszott a gasztronómia.A Kárpát – medencében a népek és kultúrák sok évszázados keveredése sajátos és egyedi ételeket, ételkészítési eljárásokat, néphagyományokat hozott létre, ezen felül a térség földrajzilag és éghajlatát tekintve nagyon kedvező gazdasági adottságokkal rendelkezik. Ezeknek együttesen köszönhető, hogy a magyar gasztronómiában mindennek íze színe és hagyománya van.

A gasztronómia az évek múlásával folyamatosan fejlődött és magában foglalja a kulturális szokásokat is. Az étel nagyszerű eszköze lehet identitásunk fenntartásának: amit és ahogyan megeszünk az alapvető jellemzője kultúránknak. Az étkezési szokásaink helyi viselkedésformánk, amit megtanultunk és kulturálisan elhatárol más nemzetektől.

Kukurikú főzőverseny

Időpont: 2018. október 6.

A városi gasztrokultúra megőrzése céljából, az ősz beköszöntével, a szüreti munkák végeztével, a résztvevők leülnek bográcsaik mellé és kakast főznek. Szinte megtelt a szabadidő park. Vannak olyan ételek, amelyek hétköznapinak is tűnhetnek, de emelhetik az alkalom fényét és hangulatát. Sok ilyet említhetünk, de esetünkben egy különleges házias fejedelmi ételt készítenek méghozzá kakaspörköltet.

A kakaspörkölt igazi férfias étel, ami izmos erre az alkalomra nevelt legalább 3-4 kilogrammos udvar díszéből készül. A főzés tulajdonképpen előző nap kezdődik, amikor a férfi bográcsmesterek előkészítik az alapanyagokat.

A nap egy jókedvű reggelivel indul, és 9 órakor kerül sor az ünnepélyes tűzgyújtásra, melyen a város polgármester mond pár köszöntő szót. A férfiak a kialakított főzőhelyeken tevékenykednek – féltve őrzött” receptek, praktikák cserélnek gazdát. Az otthon maradt asszonyok a süteményeket és a köretnek szánt galuskát készítik, amellyel 11 óra körül megjelennek és kezdetét vette az össznépi kóstolás.

A gyerekek mivel nem vehetik ki részüket a főzésből, a Kiskőrös Városért Alapítvány munkatársaival játszottak.

A rendezvények természetesen helyet kaptak a településen élő kisebbségek, nemzetiségek is, akiknek főztje kuriózumként is említhető, hiszen a cigány kakaspörkölt gazdagságának íz világának nincs párja.

A magyarosnak tartott ételek zöme lédús és paprikás jellegű. A pörkölt szlovákul: madarsky perkelt, amelyet a Kiskőrösön még szlovákok gyökereiket ápolók szívesen főznek természetesen felöltve hozzá népviseletüket. Kiemelt figyelmet kapnak a nap során hiszen a szlovák gasztronómia nagyon sok elemében hasonlít a magyaréhoz.

A vendégek szinte zarándokolnak a főzőhelyek között, ahol ismeretlenül is megkínálták, kóstoltatták őket a házigazdák főztjükkel.

Disznólkodás 

Időpont: 2019. február 9.

A hagyományos paraszti világban mindennek meg volt a maga ideje a disznóölésnek és ezzel a disznótornak is. A vidéki kistelepüléseken rendszerint télen a karácsony előtti illetve a januári hideg napokban a paraszt háztartások egyik legnépszerűbb tradíciója a disznóvágás. A házi sertés levágása, a hús feldolgozása és az azt követő disznótoros fogásokból rendezett vacsora. A menü hurka, kolbász, töltött káposzta, kóstoló a friss tepertőből. Ha disznóvágásról beszélünk önkéntelenül is a nagy udvaron sürgő-forgó emberek jutnak eszünkbe, ahol mindenki tudja dolgát feladatát.

A Kiskőrös főterén felállított sátorban, mint egy udvaron egy ilyen tradicionális disznótornak lehetnek résztvevői az idelátogatók.

A disznó megtisztítása után aktív részesei lehetnek a bontásnak majd a feldolgozás fázisai következnek.

Kiskőrös őslakosai a felvidéki szlovákok, akik már nagyanyáink korától integrálódtak az időközben többségbe került magyar nyelvű lakossággal. Azonban a mai napig élnek a szlovák hagyományú disznótoros ételek készítése. A reggelt sült krumpli zmacskalóval kezdik majd dél körül elkészül a pecsenyka. A vacsorához ők is orjalevest töltött káposztát és sült hurka kolbászt készítenek.

A helyi gazdakör együttműködés keretében segít az állat beszerzésben, és feldolgozásban. 

A projekt keretében beszerzett sátrak adták a kulturált környezetet.

Főzés a káposzta körül 

Időpont: 2019. május 18.

A szervezők úgy gondolták, hogy a kiskőrösi őslakosoknak számító szlovákok hagyományos ételének számító káposzta kerüljön a középpontba a főzőverseny alkalmával.

A program az ünnepélyes megnyitóval kezdődött, melyet a Polgármester Úr tartott. Majd megkezdődhet a főzés. A nagyszerű hangulatról zenészek gondoskodnak.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gasztrokultúrát a következő generációk is megismerjék, tovább vigyék a hagyományokat, hiszen az idősebb korosztálytól van mint tanulni ezen a téren.

A régi receptek, a hagyományos főzési módok, a titkos hozzávalók, a technikák mind mind olyan dolgok amiket át adhatnak az újabb generációknak, hiszen ez is hozzá tartozik úgymond a történelemhez.

További információ kérhető:

SchäfferTamás-ügyvezető

KŐRÖSSZOLG Nonprofit Kft.

6200 Kiskőrös, Petőfi S. út 108

78/415-680

E-mail: korosszolg@gmail.com

Kapcsolat

építőipari tervezés - kivitelezés - szakipari munkák - útépítés - gépi földmunka - szállítás - rakodás - piacüzemeltetés - kommunális hulladék szállítása

Elérhetőségek
https://www.facebook.com/K%C5%91r%C3%B6sszolg-Nonprofit-Kft-912489032420476/
https://goo.gl/maps/7ZH8BD3XNThfgJ1m9