
A Kiskőrösi Városi Piac termelőit és vállalkozóit bemutató sorozatunkat ezúttal Bakacsi Erika paprika- és fűszertermelővel folytatjuk. Erika különleges kínálata mellett rengeteg érdekes és értékes gondolatot osztott meg velünk a fűszerek varázslatos világáról – olyan sokat, hogy egyetlen Facebook-posztba lehetetlen lett volna megírni.
- Mesélnél arról, hogyan kezdődött a fűszerkészítés iránti szenvedélyed? Honnan jött az ötlet, hogy saját fűszerkeverékeket alkoss?”
- Eredetileg fűszerpaprika termelő családnak vagyok a gyereke, fűszerpaprika őrleményt is készítek. 2011 óta készítek fűszereket és fűszerkeverékeket azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szeretnek főzni, abból a célból, hogy mindig legyenek a konyhájuk polcain olyan fűszerek, amelyek megbízhatóak, állandó minőséget képviselnek, és örömmel választja azokat bárki, aki szeret a konyhában alkotni. vagy ha új dolgokkal szeretnék a családtagjaikat vagy a baráti körüket elvarázsolni.
- Milyen fűszerek, fűszerkeverékek találhatók meg a kínálatban?
- Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek a vega mixemet, mely egy natúr zöldségkeverék és nagyon sokféle a felhasználási módja. Rizshez, tésztákhoz, húsokhoz ajánlom, ezen kívül babáknak az étrendjébe bele lehet építeni, vagy akár egy kutyusnak is oda lehet tenni. Van egy nagyon-nagyon közkedvelt zöldfűszerem, a válogatott kerti gyógynövény nevezetű. Ezt eredetileg 2013 környékén kevertem ki teának, majd a későbbiek során kiderült, hogy a sajtkészítők nagyon kedvelt zöldfűszere, sőt fantasztikus kiegészítő fűszer sajtok mellé. Ezután már bátrabban próbálkoztam én is a konyhámban, például a húsok a kérgére rásütni, illetve tésztákba gyúrni, tehát hihetetlen sokrétű a felhasználási módja, sőt, a tíz növény is, ami benne van, immunrendszererősítő. Ezt követően már jöttek a különbőző fűszerek szépen sorban. Mindig nagy vágyam volt, hogy több országba eljussak, és az ottani fűszereket és ételeket megkóstoljam, megismerjem a különböző külföldi ételeket és a hozzájuk adott speciális fűszereket. Az első fűszerkeverékem egy olasz fűszerkeverék volt, melynek paprikapehely, petrezselyem és fokhagyma az alapja, az olaszok tésztákra használják. Nagyon szép színe van, és már csak sajt szükségeltetik a kifőzött tészta tetejére, és egy mennyei olasz tésztát tálalhatunk a családnak, barátoknak. Megtalálhatók a kínálatomban Spanyolország fűszerkeverékei is, továbbá vannak olyan fűszereim, melyek kimondottan a grillszezonra készültek, vagy mondjuk ünnepekre, húsvétra vagy karácsonyra, akkor például egy mézeskalács fűszert is tudok ajánlani. Különleges kedvencem a mesefűszer, melynek története egy gyerekkori emlékből indult. Mindig is nagy álmom volt, hogy egyszer egy sajtkészítő újraalkotja azt a régi, különleges sajtot, amit annyian szerettünk gyermekkorunkban – talán sokan emlékeznek még rá: ez volt a mesesajt, amin egy kisautó díszelgett, és csokoládés ízvilága volt. Ehhez az emlékhez kapcsolódva született meg a mesefűszerem, amely ezt az élményt idézi meg, és különleges karakterével egyedi ízt ad az ételeknek.
- Úgy tudom, hogy a Kiskőrösi Városi Piac egyik sajtkészítője is használja két fűszerkeveréked.
- Igen, ez valóban így van. Bea (Beja Asszony Sajtmanufaktúrája) használja sajtokhoz a gyros-, illetve gulyásfűszeremet. Ez utóbbinak egyébként külön története van: a fonyódi piacon kérték tőlem osztrák vásárlók, hogy készítsem el ezt a fűszerkeveréket. Nagyon sokan meg szokták tőlem kérdezni, hogy a gulyásfűszerhez miért teszek borókabogyót. A vadak húsához használunk még borókabogyót, merthogy vadhúsfűszerem is van, de alapvetőleg azt gondolom, hogy a marhahús intenzív ízvilágot követő hús, amihez nagyon-nagyon simul ez a borókabogyó íz. Ha valaki megkérdezi, hogy miért egészben vannak például a piros bors vagy a borókabogyó a fűszereimben, akkor azt tudom elmondani, hogy mikor elkészül az étel, és ezt az egész szemes valamit a szánkba megpattan, akkor az ízlelőbimbókon keresztül, az illóolaj nagyon jó hatást fejt ki az idegrendszerünkre, az agyunkra, hiszen kap egy olyan bombát, amivel újra egy jobb hangulatot tudunk magunknak adni.
- Gyönyörű édespaprikát, sőt keceli erős paprikát is árulsz és ehhez van egy fantasztikus recept ötleted is.
- Így igaz. A recept első számú alapja a keceli erős paprika, aminek a nemesítője, Misi bácsi sajnos már nem él. Ez egy nagyon finom, vastag húsú, erős zöld színű paprika, amihez ajánlanék most egy nagyon finom nyári grillszezonban elővehető, hát szerintem a család kedvence lesz. Ezt a paprikát félbe lehet vágni, megtölteni fetasajtos, tejfölös, fűszeres, zöldfűszerrel, válogatott kerti gyógynövényes töltelékkel, majd ezután ezt a paprikát bacon szalonnával betekerni, és a sütőben vagy kint tárcsán megsütni, és isteni finom hús mellé, vagy akár egy pirítós kenyér mellé. Várom szeretettel a főzni, kísérletezni vágyó vásárlókat a Kiskőrösi Városi Piacon!