Hungarian English German Slovak

Kempingtalálkozó és pünkösdi királyválasztás a Rónaszéki Fürdőben

A Dunántúli Kemping Klub tagjai május 26-tól június 04-ig tartózkodtak a Rónaszéki Fürdőhöz tartozó kempingben. 
A találkozó szervezőjét, a klub elnökét Treszner Máriát kérdeztük a kezdetekről, a klubról, az általa szervezett programokról, valamint arról miért szeretnek hozzánk járni Kiskőrösre. 

Mesélj nekünk egy kicsit a kezdetekről! Hogyan és mikor jött létre a Dunántúli Kemping Klub?

2015-ben alapítottam a Dunántúli Kemping Klubot, melynek az elnöke és egyben a kempingtalálkozók szervezője is vagyok.  Ezt a klubot nem vettem át senkitől, mindent saját magam hoztam létre, az adminisztrációs rendszertől kezdve a nyilvántartásokig, a honlapot, annak a feltöltését, kezelését.  Nulláról indultam, nyilván nulla taglétszámmal, jelenleg azonban több mint 1 000 fő tagunk van, ebből nem mindenki aktív, sajnos volt sok haláleset és válás is. Úgy gondolom, hogy az országban a legnagyobb létszámú találkozók a mi kempingtalálkozóink, mert nagyon magas a részvételi arány, általában 70 -75 egység vesz részt a szervezett alkalmainkon.

Honnan jött a kemping klub alapításának ötlete?

Korábban is dolgoztam már ezen a területen. Közvetlenül a háború után kimentem Horvátországba, ahol nagyon szívesen fogadtak bennünket, nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki mindenkivel.     10 évig dolgoztam a horvát tengerparton, ahol lakókocsik bérbeadásával foglalkoztam először a Pag-szigeten, majd később a Rab-szigeten Banjol és Lopar településeken. Amikor Banjol település által nyújtott lehetőségeket „kinőttük”, átköltöztettem az egész lakókocsis csapatot a lopari kempingbe. Ez a település és az ott található kemping nagyon népszerű volt a magyarok körében, mivel homokos, lassan mélyülő tengerparttal rendelkezik, emiatt igazán családbarát üdülőhely. Áprilistól augusztus, szeptemberig tíz napot töltöttünk ott a magyar vendégekkel, majd tíz napot itthon tartózkodtunk Magyarországon. Minden turnusváltáson, érkezéskor, távozáskor ott voltam a vendégekkel, egy lakókocsi volt fenntartva részünkre. Végül egy osztrák cég először sátrakkal, lakókocsikkal, majd mobilházakkal foglalta el a tengerpartot, ebből pedig sokkal nagyobb hasznuk volt a kempingeknek, emiatt ez a lehetőség megszűnt. Ezt követően itthon dolgoztam, egy másik kemping klubnál voltam vezetőségi tag, ott is szervezéssel foglalkoztam.  Abban az időben nagyon sokan kérdezték miért nem alapítok saját kempingklubot. Végül szót fogadtam, saját klubot alapítottam Dunántúli Kemping Klub néven. Azért indultam ezzel az elnevezéssel, mert az előző munkahelyemnek szinte a teljes tagsága utánam jött és az a dunántúli régió volt. Ezzel indultam, ezt követően pedig az ország minden részéből jöttek, jelentkeztek tagok.

Mekkora összeg a tagdíjatok?

Éves tagdíjunk van, idén még összesen 2 000 Ft/fő/év. Ez az összeg tartalmazza az általam nyújtott szervezést, ami azt jelenti, hogy tagjaink kedvezményes áron tartózkodhatnak a kempingekben, mert egyébként csak listaáron foglalhatnának. Ezen kívül vannak különböző rendezvényeink, szoktam lángost vagy fánkot sütni, főzni, ennek egy részét a klub fizeti, másik részét a tagság, van amikor pedig én. Többszörösen megtérül a befizetett díj a tagok számára szinte már az első alkalommal.

Kempingtalálkozó

Hány ilyen kempingtalálkozót szervezel egy év alatt az ország különböző kempingjeiben?

Márciusól decemberig minden hónapban minimum egy találkozót szervezek, de az is előfordul, hogy kettőt.

Milyen gyakran látogattok a Kiskőrösi Rónaszéki fürdőbe?

Márciusban, októberben, novemberben és általában decemberben is. Márciusban zárva volt a kemping és ezt pótoltuk most be ezzel a májusi találkozóval.

A pünkösdi kempingtalálkozón milyen programok voltak?

Minden évben, így most is, megtartottuk a pünkösdi királyválasztást. Ilyenkor férfi klubtársaink egy vetélkedőn vesznek részt, ezen kívül lábszépségverseny is volt. Aki megnyeri ezt a vetélkedőt leül egy piros lepellel letakart székbe, piros perelint és fehér nyaksálat visel, jogar és alma is van a kezében, majd megkoronázom. Én is felöltöztem korhű ruhába annak érdekében, hogy tisztességesen meg tudjam ünnepelni a királyunkat. Minden alkalommal nagyon jól szórakozunk.

Milyen próbákat kell kiállnia a férfi klubtársaknak a pünkösdi király cím megszerzéséért?

Nagyon régen készítettem papírból egy nagy bohócfejet, melynek teniszlabdával kell a szájába betalálni.  A bohóc be van akasztva egy boltíves vasba, oda ki van kötve, mögötte egy vas ív található, azon van rajta a terítő, alatta egy vödör. Minden versenyző kapott 5 dobási lehetőséget, egyik tagtársunk írta a neveket és a találatok számát. Egy pontot kapott az, akinek a legtöbb szavazata lett a lábszépségversenyen, ez a pont lett ehhez az eredményhez hozzáadva, így lett kiválasztva a király. Szerencsétlen bohóc elég viseletes már, mert néha nagyon elkalapálják.

Feladatok

Ebben az évben ki lett a pünkösdi király?

Vígh István lett a pünkösdi király, aki eléggé meg volt lepve. Szóhoz sem tudott jutni. Nagyon jó program volt, nagyon jól szórakoztunk, remek volt a hangulat.

Miért szerettek a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőbe járni?

Kiskőrös tulajdonképpen minden régióból viszonylag gyorsan és könnyen megközelíthető. Nagyon fontos szempont, hogy a fürdő bent van a városban, ami azért lényeges számunkra, mert nagyon sok olyan tagunk van, aki lakóautóval érkezik, emiatt nincs közlekedési eszköze. A fürdőtől 5-10 percre van bevásárlási lehetőség, mely gyalog is elérhető távolságot jelent. A fürdőtől a boltok, a városközpont kerékpárúton is elérhető, sőt még a szomszédos települések is. Sok klubtársunk hoz magával biciklit és elmennek kerékpározni, ez is egy nagyon jó program.

A kempingtalálkozók alkalmával vetettek már részt rendezvényen a városban?

Természetesen igen. Szerencsére sok rendezvény van Kiskőrösön, voltunk már a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál, a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok, a Kakaspörkölt Főző Fesztivál, továbbá Márton napi programokon. Most pünkösdkor a Dutra Találkozón is részt vettünk.

Márton napkor is szoktatok rendezvényt tartani a találkozó során?

Igen. A Márton napi lakomára veszek libahájat, amit kisütök, majd ledarálom, belekeverem zsírba, hozom a friss kenyeret az egyik helyi boltból. Ilyenkor a menü libazsíros kenyér hagymával és forralt borral.

Milyen a korösszetétele a csapatnak?

Zömmel idősek, emiatt nekünk csak a melegvizes fürdők jöhetnek számításba.

Említetted, hogy nagyon sok tagja van a klubnak. Ennek ellenére lehet még csatlakozni hozzátok?

Természtesen igen, mi befogadók vagyunk, várjuk az új tagtársakat minden régióból és korosztályból. Még mindig nagyon sok az új jelentkező, igazából azt sem tudom honnan szereznek tudomást a klubról, de nagyon örülünk minden új jelentkezőnek.

Tehát, akkor bátran kijelenthetjük, hogy nagyon népszerűek vagytok.

Igen, ez így van. Elég sokan csatlakoznak hozzánk, nincs olyan találkozó, hogy ne lenne új becsatlakozó és nem is kevés. Összegzésképp elmondhatom, hogy nagyon jó a csapatunk, víg kedélyű, barátságos, befogadó emberek, akik szeretnek kempingezni, és igazi közösséget alkotnak. Minden elképzelésem megvalósult, ami miatt ezt a klubot annak idején létrehoztam. Úgy gondolom, hogy minden ember egyforma, befogadónak kell lennünk, mindenki kempingezni szeretne, aki hozzánk jelentkezik. Erre nyomatékosan felhívtam a figyelmet a nyitó kempingtalálkozó alkalmával. Nagyon sok barátság alakult ki, vannak kis csapatok, három, négy, akár öt család, akik teljesen ismeretlenek voltak egymás számára, mégis egymásra találtak és kis közösségeket alkotnak. Nagyon szépen működik a klub, nem panaszkodhatok, igazán szerencsésnek érzem magam. Köszönöm mindezt klubtársaimnak!

További képek és információk a Dunántúli Keming Klub honlapján.

Fotók: http://dkk.lapunk.hu/

 

 

Tóth Anett

Kapcsolat

építőipari tervezés - kivitelezés - szakipari munkák - útépítés - gépi földmunka - szállítás - rakodás - piacüzemeltetés - kommunális hulladék szállítása

Elérhetőségek