Hungarian English German Slovak

Folytatódott a "DETOCS" projekt

DETOCS egy olyan interregionális együttműködés – a résztvevő országok Magyarország mellett: Bulgária, Finnország, Görögország Hollandia, Málta, Olaszország, Szlovénia –, amelynek célja a turisztikai szektor energiahatékonyságának növelése, olyan szakpolitikai eszközök és irányelvek mentén, amelyek jogi keretet, valamint új - innovatív - finanszírozási rendszereket, eszközöket, módszereket és egyéb pénzügyi ösztönzőket biztosítsanak a turizmus szén dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. A projekt nemzetközi együttműködésre épül, és jó gyakorlatok megosztása, regionális szakpolitikák javítása, más régiókban sikeresen alkalmazott szakpolitikák átvétele révén járul hozzá a turisztikai szektor energiafogyasztásának csökkentéséhez, ezen keresztül pedig a jelenlegi energiaválság kezeléséhez.

A projekt elsődleges magyarországi célterülete tehát a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség (KDMKT), amelynek lehatárolásáról az Országgyűlés 12/2020. (V.5.) határozata döntött. Az így definiált térség 3 vármegye (Bács-Kiskun, Fejér, Tolna) 99 településének közigazgatási területét érinti. Ezen településekbe Kiskőrös is beletartozik, így városunk büszkén vesz részt ebben az úttörő projektben.

A projekt szakmai vezetését Magyarországon a KDMFÜ Nonprofit Kft. látja el, érintett félként (stakeholder) pedig a Kiemelt Térségben működő és a Térség turizmusának szempontjából meghatározó turisztikai szervezetek, településvezetők, illetve turisztikai infrastruktúrát üzemeltető szervezetek vesznek részt a megvalósításban. 

 

2023. november 7-8. között került megrendezésre a DETOCS projekt kétnapos interregionális találkozója, a finnországi Seinäjokiban.

A rendezvényen a DETOCS programban résztvevő stakeholderek közül Schäffer Tamás, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dajka Adrienne, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. építész munkatársa volt jelen.

2024. február 13-i „DEcarbonising the TOurism Industry Post Covid-19 Support” című (röviden DETOCS) projekt keretében megvalósult stakeholder meeting,

A projekt második stakeholder találkozója, Rácalmáson, a Jankovich Hotelben,  melyen Schäffer Tamás, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dajka Adrienne, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. építész munkatársa volt jelen.

A szakmai workshop tematikája a Fenntarthatósági (zöld) törekvések az önkormányzati és vállalati szférában cím köré épült.

Szakmai előadásokat hallhattak a meghívottak:

  • A fenntartható kerület alapkövei Óbuda-Békásmegyer Fenntarthatósági stratégiája, megvalósítása, eredményei címmel, Baráth Andrea a Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztály- Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat osztályvezetője és Kiss Katalin fenntarthatósági szakértő tartott előadást.
  • Fenntarthatóság – Mit és miért érdemes a hazai turisztikai szektor vállalkozásainak tudni? címmel Reizinger Zsófia, a BDO Magyarország ESG Tanácsadó Kft. junior ESG tanácsadója prezentált.
  • Fenntarthatóság egy kereskedelmi bank szemüvegén keresztül támában Bolyán Róbert, az UniCredit Bank Hungary Zrt. ESG igazgatója és Social Impact Banking vezetője adott elő.
  • Zöld fürdők, zöld szállodák címmel dr. Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke tartott előadást.
  • A találkozó zárásaként Szabó Attila, a „Zöld Szálloda” díjas Jankovich Hotel igazgatója mutatta be a szálloda történetét, majd helyszínbejárásra invitálta a résztvevőket.
  • A program moderátora dr. Kukely György, turisztikai szakértő volt.

A projekt nemzetközi weboldalán a februári, Rácalmáson megvalósult stakeholder találkozóról is található beszámoló:

https://www.interregeurope.eu/detocs/news-and-events/news/second-hungarian-stakeholder-event-for-the-detocs-project

A projekt megvalósításához kapcsolódóan, elkészült a project angol nyelvű nemzetközi hírlevelének 2-ik kiadása, mely elérhető:

https://www.interregeurope.eu/detocs/news-and-events/news/the-detocs-newsletter-2-is-now-available

2024. május 15-16-án kerül megrendezésre a projekt harmadik nemzetközi találkozója Máltán. Az esemény első napjának délelőtti programját a szervezők lehetővé teszik a stakeholderek számára, hogy online is nyomon követhessék.

A máltai eseményről és az ott szerzett tapasztalatokról be fogunk majd számolni Önöknek a későbbiekben.

 

Kapcsolat

építőipari tervezés - kivitelezés - szakipari munkák - útépítés - gépi földmunka - szállítás - rakodás - piacüzemeltetés - kommunális hulladék szállítása

Elérhetőségek