Hungarian English German Slovak

Tavaszi hangulat garantált!

Dulai György lassan már hat éve dolgozik a KŐRÖSSZOLG Nonprofit Kft köztisztaság és parkfenntartás részlegénél, mint csoportvezető. Munkájáról kérdeztem.

A Kőrösszolg Nonprofit Kft. településüzemeltetési feladatai közé tartozik a parkfenntartási, köztisztasági feladatok ellátása. Mit jelent ez pontosan, mi valójában a feladatotok?

Feladataink közé tartozik a közterületen lévő parkosított részek, burkolt felületek, öntöző rendszerek karbantartása, a közterületen lévő kukák ürítése, szemétszedés, síkosság - mentesítés, hóeltakarítás, fűnyírás, virágültetés, öntözés, fák visszavágása, cserjék metszése.

Mely területek tartoznak hozzátok a városban?

Természetesen a teljes városközpont, az összes játszótér, a teljesség igénye nélkül a Petőfi út a körforgalomig, a Dózsa György út az OMV kútig, a Kossuth Lajos utca, a Vasútállomásnál lévő buszmegálló, a Piactér, a Petrovics utca és Liget utca, valamint a Záportározó, a Tüskös park, a Szabadidőpark és a Krimpen park csakhogy néhányat említsek a hozzánk tartozó közterületek közül.

Említetted a virágültetést. Mikor és milyen virágokat szoktatok ültetni a városban?

A virágültetést Csányi Norberttel, a város főkertészével együttműködve szervezzük. Ősszel 6000-8000 tő árvácskát és ugyanennyi hagymás növényt ültetünk, nyáron pedig 25000 tő egynyári növény ültetésére kerül sor. Az árvácska kedveli a napos vagy félárnyékos helyeket, és a jó vízáteresztő képességű talajt. 10-15 cm-es tőtávolságra ültetjük, mert bokrosodik.

Október közepén, végén végezzük a palántázást – mostanában inkább november elején - virágzik egészen addig, amíg megérkeznek az első fagyok, majd a telet átvészelve tavasszal újra elkezd virágozni. Minden évben ősszel elültetjük, tavasszal újra virágzik, majd amikor megérkeznek az egynyári  növények kiszedjük az árvácskát, a hagymás növényeket és jönnek helyükre az egynyári virágok. Ilyen egynyári növény például a közkedvelt begónia, melyet minden nyáron a János Vitéz Látogatóközpont teraszán lévő ládákban lehet megcsodálni.

Mostanában sokat hallani az éghajlat változás kedvezőtlen hatásairól. Hogyan befolyásolja ez a munkátokat?

Sajnos a klímaváltozás érzékelteti már hatását a mi munkánk során is, hiszen az ősz kitolódott, ezáltal a virágültetés ideje is kitolódik körülbelül egy hónappal. Ahogy említettem az árvácskát és a hagymás növényeket október eleje-közepe körül ültettük a városban, de az utóbbi néhány évben a szokatlanul meleg időjárás miatt november elején ültetjük ezeket a virágokat. Amit április végén, május elején kellene ültetni, azt most június elején ültetjük, amit október elején kellene, azt november elején ültetjük. Ezáltal pedig sajnos sokkal többet kell locsolni az ágyásokat.

Valószínűleg ez is az éghajlat változás egyik hatása, mert az időjáráson ugyan még nem nagyon látszik, de azért lassan beköszönt a tavasz. A városban sétálva milyen tavaszi hagymás virágokkal találkozhatunk?

A virágágyásokba a legkedveltebb és legváltozatosabb tavaszi hagymás virágokat - tulipán, nárcisz, jácint, krókusz - ültettük. Ezek a virágok azonban körülbelül két hét alatt elvirágoznak, mi pedig azt szerettük volna, hogy a közterületen található virágoskertekben folyamatosan nyíljon virág idén tavasszal, emiatt vegyes virágágyásokat hoztunk létre a Posta, és az Áruház előtt, a Mészárszék és az 56-os Kopjafa mellett. A vegyes virágágyásokba az árvácskák mellé ültettük a tulipán, nárcisz, jácint és krókusz hagymákat. Ilyen virágágyasok kialakítására az elmúlt években még nem volt példa, mi is kíváncsian várjuk az eredményt.

 

 

Tóth Anett

KŐRŐSSZOLG Nonprofit Kft

Kapcsolat

építőipari tervezés - kivitelezés - szakipari munkák - útépítés - gépi földmunka - szállítás - rakodás - piacüzemeltetés - kommunális hulladék szállítása

Elérhetőségek